Skog, mark och djur

Här på gymnasiesärskolans program för Skog, mark och djur får du som är djur-, natur- och maskinintresserad möjlighet till en praktisk gymnasieutbildning inom områdena djurvård, trädgård, lantbruk och häst.Tyngdpunkten i utbildningen ligger på praktisk träning inom de olika naturbruksområdena, men också naturupplevelser då vi vandrar, paddlar och rider. En vanlig skolvecka innehåller praktiska naturbruksämnen, kärnämnen, livskunskap och boendeträning. Utbildningen utformas individuellt utifrån dina egna intressen, behov och förutsättningar.

Under det första läsåret provar du på alla områden som finns på skolan för att få en så bred och konkret bild som möjligt av vad naturbruk är. Under år 2-4 utformar du, i samråd med klassläraren, din utbildning utifrån dina egna intressen och förutsättningar.

Inom djurvård lär du dig sköta och hantera djur i djurhuset, ex. fåglar, reptiler, gnagare, minigrisar.

På trädgård får du prova på att så, plantera, skörda tomat och gurka, lära dig att köra åkgräsklippare och andra trädgårdsmaskiner. Du får också lära dig att serva och underhålla skolans olika maskiner och fordon, samt utföra enklare reparationer på dessa.

På lantbruk får du hjälpa till att sköta om och utfodra djuren. Du får även vara med under vår- och höstbruk. Alla elever får prova på traktorkörning och du kommer också att få prova på att harva, plöja och snöröja. Om du är intresserad har du även möjlighet att ta traktorkort.

På häst får du lära dig att sköta om islandshästar och rida i vår vackra Höga Kusten-natur eller rida skolridning i vårt ridhus.

Länk till skolverkets information om programmet.

Titta gärna på en film om utbildningen här.

och läs vår bok om ”En dag på Nordvik”

För att ladda ner kurspoängs specifikation tryck här.